Protein Tozu Kullanmak Zararlı Mıdır?

Protein Tozu Kullanmak Zararlı Mıdır?

Vücut geliştirmeyle uğraşan sporcuların sıklıkla tercih ettiği protein tozu, kullanımı konusunda tartışma yaratan besin takviyeleri içinde yer alıyor. Birçok kişi tarafından olumsuz değerlendirilen protein tozları aslında uygun miktar ve doğru şekilde kullanıldığı takdirde vücuda fayda sağlıyor.

İş temposu ve gündelik rutinler, birçok konu gibi beslenme düzenini ve yeme alışkanlıklarını da etkiliyor. Bu değişimlere bağlı olarak yeteri kadar tüketilmeyen vitamin, mineral, amino asit ve protein gibi vücudun ihtiyaç duyduğu besin grupları takviye olarak alınabiliyor. Bu takviyelere supplement adı veriliyor. Supplementler arasında ise en çok protein tozları tercih ediliyor.

Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar?

Kas, kemik ve hücre gelişimini destekleyen protein, vücudun temel taşları arasında yer alıyor. Protein tozları da bu temel taşların saflaştırılmış ve toz haline getirilmiş formları olarak tanımlanıyor.

 

Protein, sporcu beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Özellikle kaslar için ilave protein sağlayan protein tozları da amatör ve profesyonel sporcular tarafından sıklıkla kullanılıyor.

 

Protein tozları et, yumurta ve sütün yanı sıra soya fasülyesi, bezelye, pirinç gibi bitkilere uygulanan işlemler sonucunda elde ediliyor. Farklı çeşitleri bulunan protein tozları arasında en çok, kana hızla karışarak daha hızlı şekilde etki eden bir tür olan whey protein tercih ediliyor.

Protein tozu çoğunlukla kas kütlesini korumak, kas inşa ederek hacimlenmek, kas gücünü artırmak gibi nedenlerle tercih edilmekle beraber kilo vermek için de kullanılıyor. Doyurucu etkisi yüksek protein tozları, uygun bir diyete ek olarak kullanıldığında yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye de yardımcı oluyor.

Protein Tozu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uzmanlar, doğru kullanmak şartıyla protein tozlarının herhangi bir zararı olmadığını ifade ediyor. Siz de protein tozunu bilinçli olarak kullanmak isterseniz, bu noktaları dikkate almalısınız:

  • Piyasada “merdiven altı üretim” olarak adlandırılan birçok tehlikeli ürün bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir sağlık soruna yol açmaması için mutlaka güvenilir markalardan alışveriş yapmaya dikkat etmelisiniz.
  • Protein tozunu tüketmeden önce size uygun olan miktarı belirlemek ve yanlış kullanımından kaçınmak için bir uzmandan yardım almanızda fayda bulunuyor.
  • Seçtiğiniz protein tozunun içeriğine mutlaka bakarak, etken maddelerden herhangi birine alerjiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Protein tozlarının içeriği kadar tadı da önemli oluyor. Damak tadınıza hitap etmeyen protein tozu, sizi zorlayarak hedefinizden uzaklaşmanıza neden olabiliyor.
  • Protein shake içerken bol su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor.
Protein tozlarını shake olarak tüketmek istemiyorsanız, dilerseniz son zamanlarda oldukça popüler olan protein tozu eklenmiş yulaflı kahvaltı tariflerini de deneyebilirsiniz. Hayal ettiğiniz vücuda kavuşmanıza destek olan protein tozu ürünlerini incelemeyi unutmayın!