Protein Tozu Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Protein Tozu Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Protein alımınıza dikkat etmek için vücut geliştirici olmanız gerekmez. Spor salonuna hiç adım atmamış olsanız da, protein vücudunuz için son derece önemli bir besin grubudur. Sadece kaslarınız için değil, tok kalmanızı sağlamak ve metabolizmanızı hızlandırmak için de gereklidir. Bu yazıda protein tozu hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Özellikle sporcu beslenmesi anlamında oldukça sık tercih edilen protein tozu, kas geliştirici makro besin maddelerini yeterince aldığınıza emin olmanın kullanışlı ve lezzetli bir yoludur. Protein çeşitliliği vücudunuza farklı amino asit profilleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuza diğer temel mikro ve makro besinleri de sağlar. Ancak protein tozu hakkında hakkında doğru bilinen birçok yanlış bilgi vardır. Gelin, bu doğru bilinen yanlışlara birlikte göz atalım.

Protein Tozunun Kullanım Miktarında Tek Bir Standart Bulunur

Her kişinin beslenme yolculuğu tıpkı vücudu gibi benzersizdir. Öyleyse neden protein tozu tüketim miktarınız aynı olsun ki? Tavsiye edilen günlük protein tüketim miktarı birçok kaynakta erkekler için 56, kadınlar içinse 46 gram olarak ifade edilir. Ancak bu sayı elbette, her kadın ve erkek için aynı olmamalıdır. Doğru miktarı bulabilmek için kilonuzu da göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, bugünkü ideal protein seviyeniz, bir sonraki ay protein seviyeniz ile aynı olmayabilir. Vücudunuz değiştikçe, hesaplamalarda onunla birlikte değişir. Protein alımını gün içerisinde eşit şekilde dağıtmak en iyisidir. Tek seferde yüksek miktarlarda alınan proteinler, şişkin ve rahatsız hissetmenize neden olabilir.

Protein Tozu Şişmanlatır ve Şişkinlik Yapar

Protein tozları kilo alımına neden olabilir, ancak bu sadece bir salata ya da tavuk yemenin kilo alımına neden olabileceği kadardır. Her yediğinizin fazlası kalori alımınızı artırabilir, bu nedenle söylentilerin sizi korkutmasına izin vermemelisiniz. Bazı insanlar, protein tozu içtikten sonra şişkinlik yaşadıklarını söylerler. Ancak bu tozun suçu değildir, muhtemelen biraz laktoz intoleransları vardır. Bunun için karışımı suyla hazırlayabilir ya da bitki bazlı bir toza geçmeyi düşünebilirsiniz.

Protein Tozu Kullanmak Kas Yoğunluğunu Maksimum Düzeyde Artırır ve Vücut Şeklini Değiştirir

Bu efsane, ancak ve ancak protein alımınızı spor salonunda yapılan egzersizlerle desteklerseniz doğrudur. Vücudun kas kütlesini onarmak veya artırmak için protein kaynaklarındaki amino asitlere ihtiyacı vardır. Ancak bunun üzerine egzersiz ve kuvvet antrenmanına da ihtiyacı vardır. Egzersiz yapmıyorsanız ve kaslarınızı çalıştırmıyorsanız, protein tozları, vücut geliştiren bir kişi de olduğu gibi kas yapmanızı sağlamaz.

Özellikle kadınlar arasında protein tozunun erkeksi ve hacimli bir vücuda neden olabileceği konusunda bir endişe vardır. Evet, protein tozu kas büyümesi sağlar ancak hormonlar vücut yapısı ve antrenman türüyle birlikte kadınların vücut gelişiminde daha çok etkilidir.

Protein Tozu, Sadece Vücut Geliştirme Sporu Yapanlar İçindir

Whey protein takviyesinin koşma veya bisiklete binme gibi kardiyo temelli aktivitelerden sonra değil, sadece ağırlık kaldırdıktan sonra iyi olduğuna dair genel bir algı bulunur. Bu tamamen yanlıştır. Yeterli protein tüketmek, kas yıkımı şansının oldukça yüksek olduğu dayanıklılık gerektiren spor dallarıyla uğraşan sporcular için daha kritik bir öneme sahiptir.

Protein Tozu Karaciğerinize Zarar Verir

Sağlıklı bir insanda uygun düzeyde protein alımının karaciğere zarar vereceğine dair bir kanıt yoktur. Çoğu zaman bu endişeler büyük miktarlarda proteinin alındığı veya karaciğerin hasarlı olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Yüksek kaliteli bir protein supplement alırken bile gerekli tüm besinleri dengeli bir şekilde tüketmek son derece önemlidir.  

Ek olarak, protein tozunun çok pahalı olduğu düşünülür. Ancak porsiyon başına protein miktarını karşılaştırdığınızda, tavuk göğsü veya biftek almaktan çok daha uygun olabildiği görülebilir.

Protein tozları sadece shake halinde kullanılmak zorunda değildir. Sabah kahvaltılarında, özellikle yulaflı tariflerle birleştirilerek son derece lezzetli ve besleyici öğünler hazırlanabilir. Tüm bu bilgilerle artık en büyük protein tozu efsanelerini yıkmanın ve protein tozlarını inceleyerek ihtiyacınıza uygun seçimlerde bulunmanın tam zamanı. Şimdi siz de protein tozu seçeneklerine göz atarak, alışverişe başlayabilirsiniz.